VeganPoncsi

VeganPoncsi

Egészséges életmód?

2017. december 11. - VeganPoncsi

Ma azon kezdtem agyalni, hogy létezik-e egyáltalán egészséges életmód? Én, aki 2 éve megállás nélkül az egészséges életmódról dumálok, hirdetem, minden posztom után ott a hessteg healthylifestyle... Mégis most, hogy már lassan 1 hónapja vegánkodom, elkezdtem kételkedni az eddigi módszereimben. Az egy dolog, hogy 2 évvel ezelőtt 3 hónap alatt 9 kilót leadtam, de azóta is csak azon dolgozom, hogy jaj, csak vissza ne jöjjenek azok a plusz kilók. Ez egy egészséges életmód? Arról már nem is beszélve, hogy valamiért ezek az ételérzékenységek kialakultak a szervezetemben. Mégsem lehetett olyan változatos az étrendem, hiszen az esetek nagy részében azért alakulnak ki ezek az érzékenységek mert túl sokat fogyasztottuk ezeket az ételeket. De ki tudja, igazából biztosat nem lehet tudni. Mindegy is, így alakult és én megbarátkoztam a dologgal, sőt kifejezetten élvezem. Én úgy érzem, hogy most étkezem a legegészségesebben. Pont ezért döntöttem úgy, hogy eleget sanyargattam magam. Nem lehet egészséges életforma egy olyan, amiben számolom a kalóriákat, a szénhidrát és zsír bevitelt. Egy ideig csináltam, elegem is lett belőle. Tudom, pár bejegyzéssel ezelőtt még azt ecseteltem, hogy nem fogyás miatt írtam az étkezéseimet. Tény, főleg azért írtam, hogy lássam mennyi fehérjét fogyasztok és mert orvosi utasítás volt, hogy írjak egy étkezési naplót. De mégis láttam, hogy mikor lépem túl a szénhidrátot, a zsírt és ezért sokszor volt bűntudatom. Miért is? Mert egy app azt mondta? Mert én azt mondtam? Igen, végülis színésznő vagyok és figyelnem kell az alakomra. Az elmúlt 10 évben erről szólt az életem. Folyamatos jojó effektus, bűntudat, kalóriaszámlálás, bőgés, centiméter, paprikakrém, mérleg. ELÉG VOLT! Most, hogy vegán lettem és van, amit tényleg nem ehetek mert a szervezetem nem képes feldolgozni, akkor nehogy már visszategyem a polcra a nápolyit, a sós mogyorót vagy az oreót? Az edzésről nem mondok le, le fogok járni edzeni és nem csak azért, hogy egyensúlyban tartsam a nassolással, hanem azért, mert szeretek edzeni. És akkor talán majd leírhatom, hogy tudom, mi az az egészséges életmód. Ép testben ép lélek, csak azt hiszem fordítva, ép lélek az ép testben. Mert ha az ember nincs rendben belül, akkor kívül sem lesz. És az mindegy hogy 4, 10 vagy 50 kilót fogyott, utána már csak az fogja kísérteni, hogy vissza ne hízzon. Borzasztó nehéz ebben megtalálni az ésszerű középutat. De most őszintén úgy érzem, hogy változtatnom kell ebben is, mert nem a jó úton haladok. Nem vagyok én fitneszmodell, hogy számoljam a makrókat. Minden tiszteletem az övék, de nekem ez nem megy, én ebbe beleőrülök. Még szerencse, hogy egy olyan férfi van mellettem, akinek mindenhogy jó vagyok és mindenben támogat. Ő a 64 kilós énemet is szerette és az 56 kilósat is szereti. Én határozottan az 56 kilós Poncsira szavazok, próbálom is megtartani ezt a súlyt, de nem úgy, ahogy eddig. Rendszeres mozgás mellett rendszeres étkezés, több „bűnös” étellel.

 

És akkor így végszóként szeretnék felsorolni egy pár vegán „bűnös” ételt, amiről esetleg nem tudtátok, hogy vegán. Például számomra ma este derült ki az Aldiban, hogy a nápolyi vegán. Szerencsémre az Aldiban rengeteg terméken fel van tüntetve, hogy vegán vagy vegetáriánus. Ott van például a tortilla wrap, a leveles tészta, a sós popcorn, a sós vagy a földimogyorós pufi, a grissini. Az Aldiban kapható pizzatészta paradicsomszósszal is vegán, tudjátok, amit magatoknak tudtok összeállítani. Párom nagy kedvence, szerinte nagyon-nagyon finom, most már végre én is ki fogom próbálni. :P

Mennyi vegán!

Tudtátok, hogy Berlinben több, mint 40 vegán étterem működik? Letöltöttem a Happy Cow nevű appot, ami összegyűjti a vegán éttermeket. Bárhová utazol, csak bekapcsolod az appot és máris mutatja az opciókat, hogy hol tudsz vegánul enni. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy van ilyen. Mert őszintén szólva fogalmam sem volt, mi lesz velem, ha majd elutazom valahova. Megnyugtat a tény, hogy nem kell kajákra cserélnem a ruhákat a bőröndben. :D Már nem bízom azokban az éttermekben, ahol nincs feltüntetve a vegán jelzés az egyes ételeknél. A szervezetem azonnal üzen, ha átvertek és valami tartalmaz tejet vagy tojást. A múltkor például beültünk a családdal egy gluténmentes étterembe (Anyósom gluténérzékeny) és rendeltem padlizsánkrémet házi pirítóssal, salátával. Elmondtam a pincérnek a problémáimat, ő állította, hogy egyik sem tartalmaz tejet vagy tojást. Meg se fordult a fejében, hogy majonézes padlizsánkrémet szolgál majd fel nekem. Én abszolút egy házi, majonézmentes verziót képzeltem el. Hát persze pár falat után már éreztem, hogy ez bizony nem vegán, azonnal felpuffadtam. Valamelyik nap pedig beszaladtam a Keletinél levő Starbucksba. A szokásos közepes kókusztejes lattémat kértem, de valami egészen mást kaptam helyette. Már az illata is gyanús volt, nagyon édes volt és nem éreztem benne a kókuszt. Aztán amikor megkóstoltam, már biztos voltam benne, hogy ez valamilyen szirupos kávé volt, mégpedig igazi tejből. Annyira rosszul esett, majdnem sírva fakadtam a buszon (tudom, túl érzékeny vagyok), de annyira vágytam arra a kávéra. Más esetben valószínűleg visszamentem volna számon kérni őket, de sajnos munkába siettem. Hát így jártam, tudom, ezek mindennapos esetek, de engem a figyelmetlenség roppant mód tud zavarni. Főleg, mert úgy érzem, nem vesznek komolyan. Tudom, nem kéne ezeket az ártatlan hibákat így kiforgatni, de mégis mindig úgy felbosszantanak. Még csak nem is egy 300 Ft-os kiadásról van szó, ami a kukában landolt. Tényleg úgy gondolják, hogy mindegy neki milyen tejjel, a laktózmentes is jó lesz... Sajnos az én esetemben nem jó. És akkor a vegánság etikai kérdéseit már ne is kezdjem feszegetni. Valószínűleg fogalmuk sincs róla. Ami önmagában nem is baj, mindegy is jelen esetben, csak szolgáljon ki azzal, amit én kértem és amiért én fizettem.

 

Mindegy, Magyarországnak és a magyar mentalitásnak még van hova fejlődnie ebben is. Amúgy azt írják az okosok a neten, hogy a világ vezető vegán országa Németország. Nem elég az, hogy rengeteg éttermük van, a legtöbb vegán terméket is ők gyártják. Egyáltalán nem gondoltam volna, biztos voltam benne, hogy Amerika vagy esetleg Anglia. Londonban például 108 vegán étterem található. Hát nem nagyszerű? Felesleges kétségbeesni, ha az ember vegánként szeretne egy kicsit kiszakadni a mindennapokból és elutazni egy pár napra. Rengeteg az opció és egy kattintással elérhetjük őket. Irány London vagy inkább Berlin? :) Mindegy, csak el innen... :D Jól van na, nem akarok negatív lenni, eddig főleg a pozitív élményeimről meséltem, de néha kell egy kis puffogás. :)

Melyik háborúnak volt értelme?

Sajnos akármennyire a békét hirdeti a vegánság, a vegánok között is találni olyan embereket, akik szerény véleményem szerint csak azért lettek vegánok, hogy utána azokat az emberek szapulják, akik nem vegánok. Már elnézést. A minap például megrendezték az első Magyar Vegán Egyesület napját. Az esemény alatt találtam egy kommentet, ami kiverte nálam a biztosítékot. Az egyed arra panaszkodott, hogy mi az, hogy az Ellátóházban tartják az eseményt, ahol alapvetően húst szolgálnak fel. A szervezők válasza nagyon szimpatikus volt: ők hálásak azért, hogy az Ellátóház befogadta az eseményt és az ő tiszteletükre betanultak vegán recepteket. A dühös kommentelő ugyan megköszönte a választ, azért még megjegyezte, hogy ő akkor sem ott tartotta volna az eseményt és ő továbbra is fel van háborodva. Most mondjátok meg, lehet ilyen emberrel azonosulni? Aki mindenben csak a rosszat látja és szar embernek tartja a másikat azért, mert a többség igényeit szolgálja ki. Soha se szeretnék ilyen vegán lenni. Ha elvárom, hogy mások ne szóljanak meg azért, hogy hogyan élek, én sem támadhatom azokat, akik húst hússal esznek. Szívük joga, nem tiltja a törvény, ha szereti hát egye, csak nekem ne kelljen osztoznom az örömeiben. És ezalatt csak azt értem, hogy ne erőltessék rám, ne próbáljanak meggyőzni arról, hogy milyen fontos az emberi szervezetnek, mert én egyszerűen nem értek ezzel egyet. Pont. Persze be kell, hogy lássam, jelenleg a kisebbséghez tartozom és több támadás fog érni, mint támogatás.

 

Alapvetően úgy gondolom a vegánság, egyfajta nyitottságot jelent. Pedig sosem gondoltam magam egy nyitott embernek, főleg táplálkozásban. Kiskoromban sem tudtak rávenni az új dolgokra. Mindig csak a szokásos bundáskenyér, sajtostejfölöstészta, rántottsajtrizzsel etc. Sokáig azt hittem, hogy minden gyerek ilyen, de aztán rájöttem, hogy ez nem igaz. Ajánlom figyelmetekbe Ördög Nóra és Nánási Pál vlogját, a Nánázsiát. Őszinte leszek, én még soha se láttam ilyen jól összerakott vlogot. Két pici gyermekük van, Mici és Venci, akik hihetetlen egyéniségek és nagyon nyitottak a világra. Legyen szó rákról vagy polipról, ők tuti, hogy megkóstolják és ízlik is nekik. Na én gyerekként tuti, hogy nem kóstoltam meg ilyesmit. Pedig a szüleim sosem voltak vaskalaposak, Édesanyám például imádja az újdonságokat és mindent kipróbál. Szóval nem tudom, mikor lettem ilyen nyitott az ismeretlen ételekre. A vegán kajákban annyi lehetőség van. Hányféle zöldség, gyümölcs, babféle létezik és ezekből annyi mindent lehet készíteni. Bele se gondoltam idáig, pedig elég régóta vagyok vegetáriánus (féligmeddigvalahogyan). Mindent olyan szögletesen láttam. Például az uborkát csak tejfölös, ecetes salátaként, csak és kizárólag megpucolva láttam. A vörös babot csak chiliként, a répát csak levesbetétként tudtam elképzelni. És most, ha fogalmazhatok így, a mellékszereplőket láthatom főszerepben is.

 

Érdekes, hogy pont ez jutott eszembe, hiszen az eredeti hivatásom a színművészet. Sajnos az utóbbi időben a háttérbe szorult, a színpadon kevés alkalmam nyílik a kibontakozásra. Erre is úgy gondolok, hogy valamiért így kellett lennie. Most más szerepet szántak nekem és ez így van jól. Valahogy úgy érzem, a vegánság a hivatásom is lesz. Még nem tudom milyen formában, lehet így a blogon keresztül, de az egyszer biztos, hogy ez az életmód teljesen új irányt mutat az életemben.

Kinyílt a világ

Elképesztő jól érzem magam a bőrömben, bár a pattanások még láthatóak arcomon, de sokkal „tisztábbnak” érzem magam. Észre se vettem, hogy a tojás és a tejtermékek által, milyen zsíros ételeket fogyasztottam. A Yazio nevű alkalmazásban összesítem az étkezéseimet már hónapok óta. Ebbe nem kell belelátni testképzavart, egyszerűen szerintem jó, ha látja az ember, hogy mit eszik és milyen tápanyagokat juttat a szervezetébe. Higgyétek el, nagyon sokáig ódzkodtam attól, hogy írjam az étkezéseimet mert pontosan attól féltem, hogy kiderül, hogy mennyit eszem és akkor majd nem bírok tükörbe nézni és kvázi testképzavaros leszek. Egyáltalán nem így volt, sőt, összességében kevés kalóriát vittem be a szervezetembe. Viszont most, hogy vegán lettem, látom, mennyi felesleges zsírt fogyasztottam. Habár nem ettem a húst, a tejtermékek és a tojás igencsak megdobta a zsírszintet. Most teljesen normális értékeket hozok és tele vagyok energiával. Tegnap végre rászántam magam és súlyzós edzésre mentem. Féltem, hogy a növényi táplálkozás mellett majd nehezebben megy az emelgetés, de egyáltalán nem így volt. Ahhoz képest, hogy hónapok óta nem volt súlyzós edzésem, egész jól bírtam. Úgyhogy meg is jött a kedvem, hogy újra vegyek egy kondibérletet, már ezért megérte, nem igaz? :)

 

Meséltem már nektek, hogy régóta gyötört, hogy valami bajom van, de nem tudtam, hogy micsoda. Sokféle diétát próbáltam és már valahogy hozzászoktam, hogy gluténmentes kajákat egyek. Most, hogy tudom, szerencsére gluténérzékeny nem vagyok, olyan boldoggá tesz a tudat, hogy például, ha a Móricz fele járok és megjön a kedvem, akár lángost is ehetek. Ugyanis megtudtam, hogy a Fehérvári úti piac emeletén a lángos vegán. Hát nem csúcs szuper? Vagy például ha nagyon rossz szeretnék lenni, akkor nyomathatok egy kis Oreót? Annyi mindenről derül ki, hogy vegán és egyáltalán nem szomorkodok, hogy így alakult az életem.

 

Én olyan fajta embernek tartom magam, aki, hogyha valamit csinál, akkor azt 100%-ig csinálja. Sajnos sosem voltam egy túl környezettudatos ember. Dohányoztam (már másfél éve leszoktam :)), nem gyűjtöttem szelektíven a szemetet, nem figyeltem, arra, hogy milyen környezetszennyező termékeket használok...stb. A veganizmus rengeteg mindenre felnyitotta a szememet. Ha nem figyelnék jobban a környezetre, nem lennék igazi vegán, csak vegán diétán élnék. Nem kívánok életem végéig diétázni. Szeretnék áttérni az étkezésen kívüli vegán életformához is. Ez alatt azt értem, hogyha például vehetek vegán sampont is, akkor inkább vegánt veszek. Egy olyan sampont, ami teljesen növényi és nem tartalmaz semmilyen mesterséges cuccot. Vagy vegyük például a tisztítószereket. Mindannyian tudjuk, hogy mennyi méreganyagot tesznek ezekbe a termékekbe. Ha van rá természetes megoldás, ami nem szennyezi a környezetünket, akkor én szeretném inkább azt használni. Úgyhogy úgy döntöttem, szép lassan, ahogy kifogynak a dolgaim, teljesen áttérek a vegán termékekre. Tisztában vagyok vele, hogy ez a bejegyzésem nagyon megosztó lesz, de vállalom a következményeket. :)

Egymás mellett?

Hihetetlen, hogy eltelt 2 hét, vegánként étkezem és próbálom kiismerni ezt a sokrétű életmódot. Nem gondolom úgy, hogy könnyű lesz vegánként élni. És most már teljesen biztos vagyok benne, hogy nem az étkezés része a legnehezebb. Nem hiányzik a hús, nem hiányzik a tojás, nem hiányzik a tej, nem hiányzik a méz, nem hiányzik a hal (ugyanis amióta leírtam nektek, hogy még nem tudok megválni a haltól, egyszerűen nem ettem, nem kívántam). Az egészben az a nehéz, hogy másokkal ne konfrontálódjak, mármint én tényleg nem szeretnék senkivel se vitatkozni. Én így élek, nekem tetszik és tudok azonosulni azzal a gondolkodásmóddal, amellyel a vegánok élnek. Nem szeretnék senkit se megtéríteni, mindenkinek joga van ahhoz, hogy eldöntse mit eszik, mit ken az arcára, mivel eteti a kisállatát, mivel takarít, mivel mos hajat. Szerintem tartsuk tiszteletben a másik életét és ne ítélkezzünk.

 

Nagyon fájdalmas veszekedésen vagyunk túl a párommal. Megbántottuk egymást, pedig egyikünk sem akarta. Ez az új életforma akarva, akaratlanul is konfliktust szült kettőnk között. Pedig ő a kezdetektől fogva támogat, biztat és büszke rám, úgy, hogy közben meg egyáltalán nem ért egyet a vegán gondolatmenettel. Ez egy nagyon furcsa kettősség. Biztos, hogy lesznek még veszekedések, de törekszünk arra, hogy elfogadjuk egymást és én mindenkinek ezt kívánom. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy elfogadd a másikat. Lehet, hogy szentimentális, de örök érvényű és nagyon-nagyon fontos. Nyitottnak kell lenni a világra, meglátni annak minden szépségét és abból meríteni. Annyi borzalom vesz minket körül, muszáj kikapcsolni és megtalálni azt a helyet, azt az embert, azt a cselekvést, ami vagy aki boldogabbá tesz minket. Elnézést kérek mindenkitől a lelkizésért, most már abbahagyom. :)

 

Evezzünk egy kicsit a fincsiségek irányába... Imádom a bundás kajákat, például a bundás almát, karfiolt, brokkolit, padlizsánt, vagy a cukkinit! Így történt, hogy ma előkaptam a tempura lisztkeverékemet, amit az Aldiban vettem és jól bebundáztam pár karika cukkinit. Nagyon egyszerű, a lisztkeverékhez csak vizet kell adni és máris palacsintatészta állagú lesz. Nem kell hozzá sem tojás, sem tej. Vegán majonézbe azaz veganézbe mártogattam. Valami isteni finom volt! Amúgy most a tojásmentes, vegán majonéz akciós az Aldiban...;)

 

Szeretném ismételten is a figyelmetekbe ajánlani a Great Bistro-t. Fényevők, húsevők, vegák és vegánok, ez a hely csúcs szuper, meg kell ismernetek. Hagyományos és egyáltalán nem hagyományos ételeket úgy tesznek az asztalra, hogy garantáltan megnyalod mind a 10 ujjad. A szalonnás túrós csuszától kezdve a mustáros hurkán át a lilakáposzta ropogósig, mindenféle finomságot elcsíphetsz náluk. Tegnap beugrottam egy magyaros rakott kelre és bizton állíthatom, életemben nem ettem olyan finom rakott kelt. Hajrá srácok, irány a Great Bistro! ;)

Bőgök, mint állat

El nem tudom mondani, hogy mennyire boldog vagyok! Persze egy kicsit furcsa ezt írnom, azok után, hogy be van dagadva a szemem a sok sírástól. Tegnap kezdődött. Nem írtam róla, akartam, de aztán inkább kitöröltem mert nem szerettem volna, hogy kinevessetek. De már nem érdekel, tőlem nevessetek, ilyen vagyok, vállalom. Ha állatok szenvedéséről hallok, olvasok egyszerűen nem tudom visszatartani a könnyeimet. Így történt ez tegnap is, amikor az Animal Planetre kapcsoltam és egy majmokról szóló műsor ment éppen. A műsor egyik része egy 7 hónapos gorilla bébiről szólt, aki tanúja volt annak, ahogy lemészárolják a családját. A depressziós bébinek anyára volt szüksége, hogy a bánatba ne haljon bele és újra azt érezze, hogy bízhat, szerethet, élhet. Egy önkéntes hölgy fogadta be, hogy 0-24-be csak a bébivel foglalkozzon. Annak a gorillának a szemei egyszerűen mesélni tudtak, elmesélték az ő történetét, a világ összes fájdalmát láthattam abban a szempárban. Teljesen kiborultam tőle. Aztán jött csak a java... Nekem fogalmam sem volt eddig arról, hogy emberek képesek majmot enni. És igen, ezeket az intelligens állatokat grillezik, fűszerezik, megeszik. Ez borzalmas, csak az tudott megnyugtatni, hogy vannak emberek, akik próbálják megértetni a többivel, hogy ezek érző, értő állatok, akiknek nem kell meghalniuk. Ők nem azért jöttek erre a világra, hogy aztán mi megegyük őket. Önkéntesek videókat mutatnak ezeknek a barbár embereknek a majmokról, ezekről a különleges állatokról és az ő szokásaikról, amik nagyban hasonlítanak az emberekéhez. És ma mivel találom magam szembe a Vegan Sunday Marketen? Egy „csimpánzbarát” feliratú kitűzővel, aminek megvásárlásával a Jane Goodall Intézetet lehet támogatni, akik árva csimpánzoknak gyűjtenek pénzt. Nem lehet véletlen, azonnal vásároltam magamnak egyet és rögtön ki is tűztem a kabátomra.

 

Rengeteg érdekességgel találtam magam szemben a Marketen. Bár már nem először látogattam ki, eddig a tömegiszonyom miatt annyira nem tudtam elmélyülni a standoknál. Most sem voltam sokáig, főleg azokhoz a standokhoz mentem oda, amiket még nem ismertem és hoztam is tőlük névjegyet, hogy aztán utánuk tudjak nézni. De azért meg kell említsem, hogy a FillGoodtól vásároltam egy kis gesztenyés-kakaós bejglit, mert hát én is várom már a karácsonyt. Édesanyámmal minden évben begyűjtjük a legkülönlegesebb, legfinomabb bejgliket, hogy aztán Szent Este azokból csemegézzünk. Szerintem idén a FillGoodtól is rendelünk majd ilyen bejglit, mert nagyon-nagyon fincsi volt. :) A Tunki-tunkitól zöldborsós-mogyorós tunkit vettem, amit ott rögtön meg is kóstoltam és valami mennyei. Mivel teli hassal érkeztem, annyi standot nem tudtam kipróbálni, de ugye a vegánság nem csak az étkezésről szól.

 

Ahogy körbenéztem, rájöttem, hogy még nagyon nem vagyok képben. Vegán szappan, vegán arckrém, vegán kutya és macska kaja, vegán sampon, vegán óvszer??!! Mitől vegán a vegán óvszer és a sima óvszer az miért nem vegán? Fogalmam sem volt arról, hogy a kondomokat tejfehérjével készítik. A Glyde -féle kotonok növényi bogáncskivonattal készültek és nem tartalmaznak parabéneket (tartósítószerek), glicerint (kémiai vegyület, cukor helyettesítésére is használják, de ez esetben sikosítóként működik) és szintetikus adalékanyagokat. Szóval leesett az állam, mert sok mindent nem értek és nem tudok ebben a témában és ideje jobban beleásnom magam.

 

Kifele menet felkaptam egy Vegán Világ újságot. Itthon a kávém mellett alaposan kiolvastam. Megint a sírás fogott el... Tényleg, őszintén ajánlom nektek, hogy a www.veganallatvedelem.hu -n olvassátok el a Mi a baj a tojással? illetve a Mi a baj a tejjel? cikkeket. És úgy amúgy is, nézzetek szét a cikkek között, rengeteget lehet megtudni erről az életmódról. Nagyon elgondolkodtató, hogy mit művelünk, mi erős, nagy emberek ezekkel az állatokkal és persze az is, hogy vegánként mennyivel többet adhatunk a világnak. Környezetvédelem szempontjából is, a növényi étrenddel még a globális felmelegedést is fékezhetjük. Ez elképesztő és ezért kezdtem úgy a mai blogbejegyzésem úgy, hogy mérhetetlenül boldog vagyok mert eddig fel sem fogtam, hogy a sors egy ilyen csodálatos útra terelt. Többnek, jobbnak érzem magam és lehet, hogy még csak 1 hete táplálkozom vegánként, de már nem is akarok másképp élni. Igyekszem mélyebbre és mélyebbre ásni.

Vegán főzőcske

Korábban már említettem, hogy nem mindig van időm főzőcskézni, így van, hogy rendelek magamnak és a páromnak is menüt. A héten kipróbáltam az Elixírt, akik 100%-ban növényi, glutén és cukormentes étrendet követve szállítanak ki kaját Budapesten. Nagyon finom volt, bár az én ízlésemnek, talán kicsit túl fűszeresek az ételek és lehet csak én vagyok a béna, de nehéz volt kiigazodnom a webfelületen. Így esett, hogy hajdinát rendeltem az egyik napra, pedig nem vagyok érte oda és biztos, hogy önszántamból nem rendeltem volna. De amúgy összességében elégedett voltam az Elixír csapatával, különleges fogásokat hoztak, nagy adagokkal és jó áron. Az A menüben lehet választani, hogy az ember normál vagy nagy méretet kér. A normál méretű menü (leves+főétel) 1300 Ft, a nagy 1600 Ft. A B menüt csak nagy adaggal lehet kérni és egy főételt és egy desszertet tartalmaz. A C menü a nagyon nagy adag, 4,5 dl levessel és 58 dkg főétellel + desszert és ez is csak 1900 Ft. Azért mindenmentes ebédet ennyi pénzért nem sok helyen lehet kapni. Mindenképp ajánlom azoknak, akik szeretik a fűszeres, indiai jellegű kajákat.

 

Néha rám tör a nassolás iránti vágy és bevallom, ha nem sütök magamnak valamit (amire amúgy mostanában nincs sok időm) akkor általában gyümölcsöt eszek. Említettem már nektek a Veganz termékeket, amiket a Spar vagy a Müller üzletekben tudtok Magyarországon megtalálni. Na az ő termékeik is nagyon jól jönnek, amikor az embernek nassolni van kedve. Igaz, a Sparban rengeteg pénzért tudod őket beszerezni... Képzeljétek el, hogy ugyanazokat a Veganz termékeket, amelyeket a Müllerben lehet kapni (nem igaz, a Müllerben sokkal nagyobb a választék...) 200-300 Ft-tal drágábban adják. Például egy tábla csokit 995 Ft-ért adnak (kész rablás), míg a Müllerben megkapom ugyanazt a csokit 645 Ft-ért... Szóval a Sparban inkább ne vásároljatok Veganz termékeket...

 

Nem elképesztő, hogy azon nyerészkednek az emberek, hogy kinek, milyen „deffektje” van? Például a gluténmentes termékek... rohadt drágák, de aki gluténérzékeny, annak nincs más lehetősége. Meg kell vennie sokkal drágábban, különben nincs mit ennie. Én tudom, hogy ez a tökéletes üzlet csak azért mégis csak undorító.

 

Amúgy ha követtek instán vagy a facebookon, láthattátok, hogy ma én főztem magamra. Isteni avokádós tésztát főztem és ez sem volt egy ördög lakat. Az avokádót krumplinyomóval áttörtem, adtam hozzá egy gerezd fokhagymát, közben dinszteltem sima vöröshagymát és kifőztem a tésztát. Az avokádós cuccot összekevertem a hagymával és még adtam hozzá koktél paradicsomot, illetve Hideg Nyalatos zöldfűszeres Cheeseyo-t (vegán sajtkrém), hogy még krémesebb legyen. Végül a tésztára öntöttem az egészet és vegán sajtot reszeltem a tetejére. Nagyon fincsi lett, annyit mondhatok. :)

 

További szép hétvégét kedvesek, holnap Vegan Sunday Market, majd jövök a beszámolómmal. ;)

Nagy vegán bevásárlás

Elnézéseteket kérem, de pár nap szabit kivettem. Nem tudom, ki hogyan volt vele, de ez a tegnapi nap (2017.11.21.)... borzasztó nehéz volt. Olyan kimerült, fejfájós nap volt, minden olyan nyögvenyelősen ment, hogy azt el nem tudom mondani. Egyszerűen nem volt kedvem leülni a gép elé és összeszedni a gondolataimat. De ma újult erővel vetem bele magam az írásba. :)

 

Beszabadultam a bioboltba, hogy végre frissítsem az új életmódomnak megfelelően a konyhámat. Azért hál'istennek nem kellett sok mindent venni, mert, mint már említettem régóta szemezek a vegán életmóddal és például rengeteg Szafi Free lisztfélém lapul otthon, amihez csak vizet meg almaecetet kell hozzáadni. De azért ott hagytam a boltban 4135 Ft-ot. Ezt azért írom le, mert nem egy embertől kaptam meg az utóbbi időben, hogy ez az életmód milyen drága. 4000 Ft relatíve sok, de lássuk csak, mi mindent vettem ebből a pénzből. Eat real hummus chips (395.-), Vegan Grill kolbász (1190.-), Green Vie mozzarella (990.-), Lunter tofu (345.-), Csicseriliszt (325.-), Bio Csicseri konzerv (465.-), Alpro Szója tejszín (425.-) - azért azt elmondhatjuk, hogy ezek közül a sajt és húshelyettesítők a legdrágábbak. Amúgy annyira nem vagyok oda a húspótlókért, nem azért mert rossz lenne az ízük, szimplán mivel én sosem voltam nagy húsevő annyira nem is vonzanak ezek a termékek. Viszont dicsérték nekem a grillkolbászt és kíváncsi vagyok rá, úgyhogy majd ha megcsináltam, mindenképp írok róla. Szóval igen, mondjuk azt, hogy ételre sok pénzt költök, de én tényleg abban hiszek, hogy az vagy, amit megeszel és hát arról már nem is beszélve, hogy tej és tojásterméket nem ehetek, nem nagyon van más választásom. Ehetnék mindennap csak salátát, hiszen azért a zöldség nem olyan drága mulatság (nem az avokádóra és társaikra gondolok), de azt nem tartanám egy túl változatos étrendnek. Halkan jegyzem csak meg, én úgy gondolom, hogy a hús sem túl olcsó...

 

Szeretek beülni a barátaimmal meginni egy kávét vagy enni egy finom sütit, esetleg ebédelni vagy vacsorázni. Tudom, hogy luxusnak számít, de én tényleg, nem a kaján szeretnék spórolni. Nyilván más lesz, amikor gyerekem lesz. Bár ugye az érzékenységeim akkor is meg lesznek és például növényi tejet kénytelen leszek vásárolni, de tény, hogy nem sokat fogok cukrászdákban ücsörögni. Most, amíg lehet szeretnék minél több helyet kipróbálni. Rengeteg fórumon látom, hogy ajánljunk helyeket mert beülnénk a családdal vagy a barátokkal egy ebédre vagy sütire. Rám számíthattok, én beszámolok a vegán helyekről. :)

 

Ma amúgy volt időm főzni is és összedobtam a leggyorsabb vegán ebédet. Paradicsomos-csicseris tésztát készítettem növényi sajttal (Instán és Facebookon megtaláljátok a róla készült képet). A világ legegyszerűbb és leggyorsabb receptje: felrakom a tésztát főni, közben felvágok egy fél vöröshagymát, kevés olíva olajon dinsztelem pár percig aztán hozzáöntök egy kis paradicsompürét (csakis 100%!!), hozzáadom a csicserit (konzerv vagy előfőzött), fokhagymát, fűszerezem. Pár percig még hagyom összerottyani (:D) és kész is. Ja és persze reszelek rá vegán sajtot. Bon appetit! ;)

5.nap

Ma valamit nagyon elrontottam... Mivel délutánra Édesanyámmal nagy vegán sütizést terveztem, ezért reggelire a szénhidrátot csak gyümölcs formájában vittem be és ez délutánra nagyon erős fájdalmakat hozott. Erre is nagyon oda kell figyelnem, mert jó, hogy most sokkal több gyümölcsöt eszem, de ezek könnyen csinálnak savat. Úgyhogy segítségül vettem a Veganz Dippelkeks-ét. Nagyon jól esett, persze, ez egyáltalán nem fogyókúrás nasi, de most nagy szükségem volt rá. Ja és persze a sütizés elmaradt, mire odaértünk a cukihoz, már bezárt. :( Ha az ember nem otthon van és jön egy ilyen helyzet, hogy muszáj valami szilárdat bevinnie mert rosszul van és az nem lehet egy pogácsa vagy egy akármi... Azért ez tényleg nagyon nehéz.

Amúgy ebédre cukkini tésztát ettem paradicsomszósszal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy ilyen spirálozógéppel legyalulják a cukkinit és már kész is a „tészta”. És ami a jó hír, mindezt a Vapiano-ban ettem, tehát még egy hely, ahol esetlegesen egy vegán be tud kapni valamit. :) Nagyon finom volt, csak a gyomorfájásomat végül ez hozta elő. De ez abszolút az én hülyeségem volt, többet nem csinálok ilyet. Kell a szénhidrát is Poncsi!!! Be is pótoltam rendesen ezzel a keksszel...:D De ilyen a bűnös hétvége: kekszespizzássütis :D

 

Aminek nagyon örülök, hogy eddig a kesudió-mandula sztornóm sem okozott nagy fennakadást, ha valahol szerettem volna enni egy jót. Nagyon féltem, hogy a vegánok kb. mindent kesudióval helyettesítenek de szerencsére ez nem igaz. Persze, borzasztóan hiányoznak... Ha belegondolok, hogy lehet, hogy soha többet nem ehetek marcipánt... Az esküvői tortánkon a marcipán réteget nem én fogom betolni... Jaj, nem, nem szabad erre gondolnom. A testem így döntött, hát ez van, el kell fogadnom.

4.nap

 Arról még nem is írtam, hogy igazából mit jelent a veganizmus. Röviden: azon termékek mellőzése, amelyek felhasználják az állatokat a termékek előállításához. A húsevésben én is sok esetben már csak a gyilkosságot láttam és nem azt, hogy jól lakjak. Ezért is döntöttem úgy, hogy többet nem szeretnék húst fogyasztani. Gondolom a tudatalattim küldte az infókat, hogy már nem ízlik, bár hangsúlyozom, évek óta már csak csirkét ettem és néha-néha svédhúsgolyót.

 

Én szeretem az állatokat. Nagyon, nagyon szeretem az állatokat. Mindig is ilyen voltam, ilyen nevelést kaptam. Emlékszem, mikor kicsi voltam és a tévében a Lassie hazatér ment és amikor az a pici fehér kutyus meghal benne... Nos, Édesanyámmal annál a résznél rohantunk ki a szobából. Jó...tudom...kutyusok... az emberek 80%-a szereti a kutyákat. De mi... mi valahogy mindig másképp álltunk a kutyákhoz. Én szó szerint kutyusokkal nőttem fel, ugyanis amikor születtem akkor születtek kis kutyusaink is. Azóta is, mindig van kutyánk. Volt, hogy 5 volt, na az nehéz volt, de mindegyiket családtagként szerettük. Legszívesebben mindenféle állatot befogadnék. Az a legnagyobb álmom, hogy egyszer legyen egy kis törpe malacom. De szeretnék baglyot, lovat, tigrist, oroszlánt, jegesmacit, vízilovat, antilopot... Ebben a sorrendben. Na jól van, viccet félretéve, tényleg imádom az állatokat és pontosan tudom, hogy ezeknek az állatoknak nem a házban a helyük és nem is a kertben. Nem is az állatkertben. A vegánok elítélik azon helyeket, ahol fogságban tartják a vadállatokat. Ezzel is abszolút tudok azonosulni. 

 

Persze vannak még szürke foltjaim, nem érzem magam, teljes értékű vegánnak, főleg, hogy halat még eszem... Nem tudom, hogy meddig. Viszont ma vettem Scitec Nutrition Vegan Proteint, mogyorós-karamellás ízesítésben. Egész jó az íze és ami még jobb, hogy nagyon eltelít. Az az igazság, hogy kell a fehérje, nehezen érem el a megfelelő napi értéket és jól jön ez a plusz forrás.

 

Majd' elfelejtettem említeni, hogy elfogyasztottam a tegnapi vegán pizzámat. Mennyei volt és az is nagyon eltelített. Szívből ajánlom Nektek az Édes Élet Cuki pizzáját. :)

süti beállítások módosítása